Utylizacja oleju spożywczego- dlaczego ma to ogromne znaczenie dla ochrony środowiska

Olej spożywczy jest produktem, który z pewnością cechuje się ogromną funkcjonalnością. Nie tylko jest to podstawowy składnik wielu sosów i dipów, które nadają potrawom wyśmienitego smaku i aromatu, ale co więcej, olej spożywczy jest również niezbędny do obróbki termicznej np. mięsa. Mimo że jest to surowice z pewnością niezbędny, to można nazwać go również surowcem problematycznym. Dlaczego? Otóż problem pojawia się w momencie zakończenie gotowania, gdy na patelniach pozostają resztki zużytego oleju. Co prawda w gospodarstwach domowych, taki olej po prostu zlewany jest do zlewu lub kanalizacji, co nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jednak w przypadku dużych lokali gastronomicznych, gdzie co dzień zużywa się kilkadziesiąt litrów tego surowca, jego pozbycie się staje się poważnym kłopotem. Dlaczego więc utylizacja oleju jest tak ważna i jaki ma to wpływ na nasze środowisko?

Problematyczny, zużyty olej spożywczy

Nie da się ukryć, że olej spożywczy, szczególnie po zużyciu staje się niezwykle problematycznym odpadem. Wspomniane już zostało, że w wielu gospodarstwach domowych, zużyty olej spożywczy po ostygnięciu na patelni, bardzo szybko zlewany jest do zlewu lub kanalizacji. Dlaczego jest to skrajnie nieodpowiedzialnym postępowaniem? Po pierwsze zużyty olej spożywczy, w momencie kiedy jeszcze bardziej zostanie ostudzony, zmienia swoją konsystencję i zastyga. Może to więc doprowadzić do zatkania rur, a w konsekwencji narazi mieszkańców na niezwykle kosztowną wizytę hydraulika.

Z drugiej zaś strony, jest to działanie prawdziwie destrukcyjne dla naszego środowiska, z racji tego, że w ten sposób olej może dostać się nawet do wody czy jezior, czym doprowadzić można do śmierci wielu zwierząt. W przypadku lokali gastronomicznych, szczególnie tych, które ulokowane są w pobliżu niewielkich lasów czy zarośli, niezwykle popularne stało się wylewanie kilkudziesięciu litrów oleju właśnie do gleby.

Oprócz tego, że takie zachowanie karane jest grzywny, to również działa w sposób dewastacyjny na środowisko. Olej po dostaniu się do gleby może zaburzyć wzrost drzew i roślin, doprowadzając do ich obumarcia nie wspominając już o tym, że również może przyczynić się do śmierci wielu stworzeń. Z tych też powodów, utylizacja oleju i odpowiednie zagospodarowanie zużytego surowca jest tak istotne. Interesujesz się dostawa i recyklingiem olejów gastronomicznych? Wejdź na stronę Odbiór oleju przepracowanego

i sparawdź naszą ofertę.

Utylizacja oleju spożywczego rozwiązaniem dla lokali gastronomicznych

W przypadku lokali gastronomicznych, jedynym słusznym rozwiązaniem jest nawiązanie współpracy z firmą, która zajmuje się utylizacją oleju. Wówczas dostarcza ona specjalne pojemniki, w które należy zlewać zużyty olej, a następnie pracownicy firmy odbierają je odpowiednią ilość razy np. w danym miesiącu- szczegóły zwykle ustala się przy podpisywaniu umowy. Kolejno pracownicy doręczają nowe pojemniki na zużyty olej spożywczy i cały proces rozpoczyna się od nowa. Warto wspomnieć, że w momencie odebrania zużytego surowca, nie jest on już dłużej odpowiedzialnością ciążącą na właścicielu danego lokalu gastronomicznego, a za jego transport i utylizację odpowiada od tego momentu dana firma.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here