Ekologiczne soki

Soki są popularnym i lubianym napojem. Często sięgamy po nie latem, kiedy pragniemy się ochłodzić. Najlepszym wyborem – znacznie przewyższającym jakością marketowe propozycje – są oczywiście soki ekologiczne. Poznaj je bliżej i dowiedz się, dlaczego warto po nie sięgać i jak wpłyną na twoje zdrowie.

Ekologiczna uprawa i obróbka

Soki ekologiczne powstają z najlepszych pod względem jakości owoców i warzyw. Są one uprawiane zgodnie ze ścisłymi wymaganiami upraw ekologicznych pod względem jakości gleby, sposoby uprawy (w tym również nawożenia) czy też jakości wody, używanej do podlewania.

Niemniej istotna jest także dalsza obróbka owoców i warzyw, która również podlega ścisłym restrykcjom. Dzięki temu są one przechowywane w najlepszych warunkach, zanim powstanie z nich sok, bez konserwantów, mających na celu utrzymanie ich dłuższej świeżości.

Na koniec poddawane są przetwórstwu – i podobnie jak na poprzednich etapach, również i na tym wszystkie zachodzące procesy są naturalne. Do ekologicznych soków nie dodaje się przy tym żadnych konserwantów, słodzików, aromatów, barwników czy innych sztucznych substancji. Dzięki temu ich smak to smak prawdziwych roślin.

Bogactwo witamin i minerałów

Przygotowane w taki sposób soki są pełne drogocennych mikro- i makroskładników. Zawierają wysoki poziom witamin, w tym na przykład witaminy C, a także minerałów, które przedostają się tam prosto z miąższu i skórki. Niemniej ważne są polifenole, czyli związki organiczne o stosunkowo dużej cząsteczce, które mają prozdrowotne właściwości. Odpowiadają między innymi za ochronę organizmu przed procesami starzenia się, ponieważ posiadają właściwości antyoksydacyjne (chronią przed wolnymi rodnikami).

Warto zauważyć, że w sokach, w których znajduje się miąższ, można znaleźć też wiele cennego błonnika, który pomaga w przemianie materii.

Soki – słodkie orzeźwienie dla każdego

Soki przez wiele osób są preferowane znacznie bardziej niż naturalna woda. Ich delikatnie słodki, przyjemny smak jest znacznie bardziej ceniony niż neutralna woda. Na szczęście w sokach owocowych zawartość wody jest bardzo wysoka, dzięki czemu mogą one służyć również do nawodnienia organizmu, co jest dla niego niezwykle ważne.

Warto przy tym zwrócić uwagę, że nawet słodycz w sokach nie ma negatywnych cech. Sprawia, że są smaczniejsze i z powodzeniem mogą zastąpić przekąski albo inne napoje, zwłaszcza gazowane i pełne sztucznych barwników oraz słodzików. Naturalnie zawarty w sokach cukier z owoców, w połączeniu z pektynami, polifenolami, błonnikiem i witaminami nie stanowi bowiem szkodliwego czynnika, a wręcz przeciwnie – jeden ze składników odżywczych.

Dlatego też naturalne, ekologiczne soki to doskonały wybór dla każdego. Dostarczają wiele cennych substancji, nawadniają i są po prostu ciekawszą, orzeźwiają alternatywą dla innych napojów, tak popularnych latem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here