Rękojeść noża myśliwskiego

Lubisz polowania, a może po prostu pragniesz spędzić więcej czasu, spacerując po lesie? Doceniasz survival lub może pracujesz jako leśniczy albo członek innych służb mundurowych? W każdym z tych przypadków nóż myśliwski może być dla ciebie nieocenioną pomocą, która pomoże w trudnych warunkach. Dowiedz się zatem, dlaczego podczas jego wybierania warto zwrócić uwagę na rękojeść.

Nóż myśliwski na różne sytuacje

Nóż dla myśliwego zazwyczaj kojarzony jest z akcesorium, które przydaje się do skórowania i patroszenia zwierzyny. Oczywiście, takie jest jego główne zastosowanie, nie oznacza to jednak, że nie będzie nigdy przydatny do innych zastosowań. W lesie, na wyprawie czy podczas survivalu zdarza się wiele sytuacji, które wymagają natychmiastowej interwencji. Nóż myśliwski może się w nich przydać do przecięcia czegoś, a w skrajnych przypadkach nawet do przerąbania, jeśli nie zabraliśmy ze sobą siekiery. Pomoże także w zbudowaniu prowizorycznego szałasu, ale też w ostruganiu patyka, na którym upieczemy sobie kolację.

Nóż dla myśliwego to także narzędzie, które może okazać się przydatne w innych chwilach, nawet podczas prac domowych czy prowadzonych gdzieś na trasie, pomiędzy jednym punktem na mapie a drugim. Nic więc dziwnego, że jest tak chętnie wybierany przez wielu mężczyzn, nie tylko przez pasjonatów polowań na dziką zwierzynę.

Materiał, z którego zrobiono rękojeść noża

Z pozoru wydaje się, że rękojeść noża to jego mniej istotna część. Po prostu za nią trzymamy, główne zadania należą jednak do głowni. Jest to jednak tylko częściowa prawda, ponieważ nawet najlepsza głownia osadzona w złej rękojeści nie sprawdzi się wystarczająco dobrze. Dlatego też pierwszą cechą, na jaką warto zwrócić uwagę, jest materiał wykonania rękojeści.

Przede wszystkim nie może być śliski. Rękojeść powinna być zrobiona tak, aby trzymała się pewnie w dłoni i nie wyślizgiwała z niej niezależnie od sposobu, w jaki chwycimy nóż. Rękojeść może być przy tym drewniana lub wykonana z materiałów sztucznych. Oba jej rodzaje dobrze sprawdzają się nawet podczas zimnych dni, ponieważ nie przejmują niskich temperatur i nie powodują skostnienia dłoni podczas użytkowania.

Jednocześnie materiał, z którego wykonana jest rękojeść, powinien być wytrzymały. W końcu każdy z nas chciałby, aby jego nóż przetrwał jak najdłużej w dobrym stanie. Odpowiednia rękojeść z pewnością w tym pomoże.

Gładka i wygodna w trzymaniu

Kolejna ważna cecha dobrej rękojeści to jej wyprofilowanie. Choć istnieje obecnie moda na tworzenie różnorodnych rękojeści, klasyczne gładkie kształty wciąż są najbardziej pożądane. Pozwalają one na uchwycenie noża zarówno tak, by klinga skierowana była poziomo, jak i pionowo. Można go dzięki temu używać i do krojenia czy przecinania, i do wbicia na chwilę w jakąś powierzchnię. Jednocześnie nie ma też problemu z uchwyceniem noża pod większym kątem, co pomoże na przykład podczas strugania.

Niepolecanym rozwiązaniem są noże z rękojeścią posiadającą wyrobione zagłębienia na palce. W tym przypadku każda zmiana chwytu jest utrudniona, co zmniejszyć szansę na wykonanie precyzyjnych cięć dokładnie tam, gdzie byśmy tego chcieli. Ze względu na to, jak bardzo bywają ważne dokładne cięcia i wygodne użytkowanie noża, należy unikać takiego wykonania rękojeści.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here